Social media

egyszerű titkok nagyszerű ételekhez

Mesterszakács

Mesterszakács

Gasztroforradalom az éttermekben

Az elmúlt másfél- két évtizedben Európa más részeihez, Amerikához felzárkózva Magyarországon is elindult a gasztronómia forradalma. Ennek látványos jeleit ma már egy átlagember sem tudja kikerülni, hiszen nincsen olyan tévécsatorna, amelyen ne futna valamilyen főzőműsor, amelyből rengeteg újdonságot lehet megismerni és néha eltanulni. (Nekem személyes kedvencem az Ide Süss!)

Ahogy telnek az évek, úgy látszik mind erőteljesebben a gasztroforradalom hatása a vendéglátásban. Eleinte egy kezemen is meg tudtam számolni azokat az éttermeket, amelyek a megújulást tűzték ki zászlójukra, ma már – főként Budapesten – nehéz nyomonkövetni, megjegyezni az újonnan megnyíló, igényes, színvonalas, egyedi életkölteményeket kínáló éttermeket. Ha szeretnél gyönyörködni azokban az alkotásokban, amelyek ígéretes fiatal szakácsok kezei alól kerülnek ki, ezt az oldalt ajánlom. De mi történik a magyar háztartásokban?

Mindeközben a házikoszt…

Mindeközben persze sok más változás is zajlott. Többek között a robbanásszerűen terjedő mobil kommunikációs eszközök hatásaként gyakorlatilag mindenki számára lehetségessé vált késleltetés nélkül hozzáférni óriási receptgyűjteményekhez. Ott és amikor éppen szeretné, például a konyha közepén, főzés közben. Szinte minden, mi szem-szájnak ingere fellelhető ezeken az oldalakon a hagyományos ízektől az egészséges, alacsony cukor/zsírtartalmú ételekig. Számtalan kísérletező kedvű háziasszony, és kreatív férfi osztja meg anyáinktól, nagymamáinktól megörökölt, máshol fellelt és átdolgozott vagy saját maguk által fejlesztett receptjeiket.

Mégis egy óriási, sőt egyre nagyobb szakadék van az otthoni főzés és az igényes bisztrókban, éttermekben elérhető ételek között. Természetesen az éttermek számára számtalan újszerű technológia áll rendelkezésre, amely segíti a séfek hatékony munkáját, de emellett a kreatív, igényes séfek tökélyre fejlesztették kifinomult érzéküket az ízek, textúrák, színek kombinálására. Ezt a szintet egy hétköznapi háziasszonynak lehetetlen elérni.  Vagy mégsem?

Gasztroforradalmat a magyar otthonokba

Szerencsére ez nem lehetetlen. Ma már van néhány nagyon elkötelezett Michelin-csillagos séf, akik megosztják titkaikat és trükkjeiket a széles nagyvilággal, és olyan recepteket tesznek közzé, amelyek hosszú évek kísérletezésének nagyszerű eredményei. Az általuk javasolt trükköket alkalmazva, és követve útmutatásaikat az összetevők minőségére és mennyiségére vonatkozóan mi is Michelin-csillagos séfekké válhatunk otthon.

Honlapomon elsősorban mesterszakácsok trükkjeit, receptjeit adom közre egy csokorba összegyűjtve, és nem titkolt célom, hogy ezzel én is hozzájáruljak a gasztroforradalom vívmányainak terjesztéséhez.

Ismerd meg közelebbről azokat a mesterszakácsokat, akiknek a receptjeivel találkozhatsz a honlapomon: